Fire friske studenterdrenge på parkeringspladsen.

STX kort fortalt

​​​​​​​STX er en treårig gymnasial uddannelse, som du kan søge ind på efter 9. eller 10. klasse. Uddannelsen er alment dannende og studieforberedende, så du kan søge optagelse på en videregående uddannelse bagefter. På STX-uddannelsen får du en bred palet af fag. Nogle af fagene er obligatoriske, mens andre er valgfag.

STX-uddannelsen består af et grundforløb på tre måneder, som er ens for alle elever, og et studieretningsforløb, som du selv vælger og følger resten af din uddannelse. 

En god skolestart

Når du begynder i 1.g, kommer du på et introduktionsforløb sammen med din grundforløbsklasse. På Borupgaard Gymnasium går du i en fast grundforløbsklasse, som du møder allerede første skoledag. 

Det er spændende at begynde i gymnasiet, men der er også mange nye mennesker og indtryk. Vi gør en indsats for, at din skolestart bliver så god som muligt, så du hurtigt falder godt til på skolen. 

Introforløbet

Første skoledag bliver du mødt af vores søde tutorer fra 2.g, som sørger for, at du kommer godt fra start.

Tre tutorer - to drenge og en pige - smiler til kameraet i kantinen. To af dem holder skilte op, hvor der står '1g/3' på.


Tutorerne var selv nye 1.g'ere sidste år og ved, hvad der skal til for at skabe en god og tryg stemning for både dig og dine klassekammerater. I bliver vist rundt på skolen, og der vil være masser af faglige og sociale aktiviteter, som ryster jer sammen. 

Seks glade 1.g'ere laver koordinationsøvelse i det grønne på to lange træbrædder, hvor fødderne er spændt fast.
En grundforløbsklasse er i gang med en introaktivitet, hvor de skal hjælpe hinanden igennem et stort orange net, der ligner et spindelvæv. i fokus er en smilende pige, der er på vej igennem nettet.


Introforløbet består af:

  • Faglige aktiviteter, hvor du får mulighed for at møde nogle af dine lærere
  • Sjove idrætsaktiviteter 
  • Møde med skolens studievejledere
  • Den populære sverigestur, som er spækket med fede oplevelser i det fri
Eleverne sejler i kano på Kalvsjön. Nogle elever er på strandbredden med deres kanoer.
De nye 1.g'ere på introtur til Sverige. På billedet sejler de i kano på en sø. De er glade.


Efter sverigesturen fortsætter du og dine klassekammerater med undervisningen på Borupgaard Gymnasium, hvor I har alle fag sammen. Du bliver blandt andet undervist i dansk, engelsk, matematik og samfundsfag. Fagene giver dig en grundlæggende faglig indsigt, så du bliver klogere på, hvilken studieretning du skal vælge. Du vil også være i dialog med vores studievejledere, som hjælper dig med at finde frem til, hvilken studieretning, der er den rigtige for dig.

AP og NV

Foruden fagene dansk, engelsk, matematik og samfundsfag skal du have de to forløb almen sprogforståelse (AP) og naturvidenskabeligt grundforløb (NV), som du afslutter med eksamen i slutningen af grundforløbet. 

En klasse har AP i et lokale på Borupgaard Gymnasium. To elever rækken hånden i vejret, mens læreren står ved tavlen.


I AP får du mulighed for at styrke dine sproglige analysefærdigheder og sproglige bevidsthed. I løbet af de 29 moduler kan du danne dig et indtryk af, hvad sprog er, og hvordan du kan arbejde med sprog.

To drenge er i gang med at lave forsøg med blå Powerade.


I NV får du en introduktion til de naturvidenskabelige fag. Gennem de 36 moduler stifter du bekendtskab med både biologi, fysik, kemi og naturgeografi. Du lærer om den naturvidenskabelige tankegang og om fagenes ligheder og forskelle, så du bliver rustet til at arbejde med den naturvidenskabelige fagpalet. 

2. fremmedsprog og kunstnerisk fag

Endelig skal du i grundforløbet have det 2. fremmedsprog og det kunstneriske fag, som du vælger, når du søger ind på Borupgaard Gymnasium.

En pige til spanskundervisning. Hun sidder ved et bord og læser i en bog.
En pige er i gang med at tegne en stor struds i billedkunst.

Studieretningsønske

I slutningen af grundforløbet skal du ønske en studieretning, som du gerne vil fortsætte på resten af din gymnasietid. Du kan tidligst vælge studieretning i anden uge af oktober måned.

Når alle elever i grundforløbsklasserne har valgt studieretninger, sammensætter vi de nye studieretningsklasser på Borupgaard Gymnasium. Du kommer dermed til at gå i klasse med alle de andre elever, der har valgt samme studieretning som dig.

16 spændende studieretninger

På Borupgaard Gymnasium kan du vælge imellem 16 spændende studieretninger inden for sprog, musik, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Gennem dit valg af studieretning har du rig mulighed for at præge din uddannelse og gå i dybden med de fag, der interesserer dig. 

Du kan vælge imellem:

  • 6 naturvidenskabelige studieretninger
  • 3 samfundsvidenskabelige studieretninger
  • 4 sproglige studieretninger
  • 3 musiske studieretninger

Dit studieretningsforløb består af:

Tre faglige niveauer

På STX kan du vælge imellem obligatoriske fag og valgfag på tre niveauer: A, B og C, hvor A er det højeste niveau.

  • Når du vælger et fag på A-niveau, har du det både i 1.g, 2.g og 3.g
  • Når du vælger et fag på B-niveau, har du det både i 1.g og 2.g
  • Når du vælger et fag på C-niveau, har du det kun i 1.g

Du skal have mindst fire fag på A-niveau, og der er også krav til, hvor mange fag du skal have i alt, og hvordan du kan sætte dem sammen. Nogle fag vælger du selv, men størstedelen af fagene er obligatoriske. Du har mulighed for at vælge flere end fire A-niveaufag, hvis du gerne vil.

Smilende musikelev spiller akustisk guitar I Musikhuset, mens han kigger ind i kameraet.
En dreng er i gang med kemiforsøg. Han har kittel og sikkerhedsbriller på
To piger laver matematik på en bænk udenfor skolen.


Studieretningsprojekt

I 3.g skal du lave et studieretningsprojekt. Projektet skal som udgangspunkt skrives i to fag, hvoraf mindst et fag skal være på A-niveau, og mindst et fag skal være et studieretningsfag.

Fem elever står sammen med en lærer ved et bord. De kigger på et kort over dyrearter, som ligger på et bord.


Du afslutter projektet med en obligatorisk eksamen, der både består af en vurdering af den skriftlige besvarelse og en mundtlig prøve. 

Studentereksamen

STX-uddannelsen afsluttes med studentereksamen, der både består af skriftlige og mundtlige eksamener. Når du har bestået studentereksamen, får du din studenterhue. Studentertiden på Borupgaard Gymnasium er en dejlig tid, hvor der er masser af smil og følelser, og familierne kommer for at fejre studenterne, præcis som det hører sig til.

En smilende pigestudent får et kram af sin mor.
En smilende pigestudent sammen med sin bror uden for skolen. Hun har blomster og flag i favnen.


Dimission og vogntur

Som student kommer du også med til den traditionsrige dimission og vogntur sammen med alle de andre studenter fra din årgang.

Til dimissionen samles studenterne og deres familier i idrætshallen på Borupgaard Gymnasium. Her får du overrakt dit eksamensbevis af rektor, og der er både taler, musik og sang.

Studenter til dimission. En dreng knytter næven i begejstring, mens han kigge rind i kameraet.


Efter dimissionen kommer du på vogntur sammen med din klasse, hvor I kører rundt og besøger alle familierne. Både dimissionen og vognturen er med til at gøre den sidste dag på Borupgaard Gymnasium til en uforglemmelig oplevelse, som du kan huske tilbage på resten af livet.

Syv studenter løber efter deres vogn, som kører af sted.


Kontakt

Har du spørgsmål om STX-uddannelsen på Borupgaard Gymnasium, er du velkommen til at ringe til vores kontor på 44 65 66 22 alle hverdage 8-14 eller sende en mail til boag@boag.nu